MC Försäkring

När du äger en MC gäller samma sak som när du äger en bil. Du måste ha den trafikförsäkrad. Denna försäkring ger dig skydd om du skadar dig själv, någon annan eller någon annans egendom. Därtill kan man komplettera sin trafikförsäkring med en delkasoförsäkring som skyddar vid stöld, brand- eller glasskador. I denna försäkring ingår även ett rättsskydd som ger dig en viss ersättning om du skulle hamna i tvist med någon och blir i behov juridisk hjälp. Det kan även läggas till en vagnskadeförsäkring som gör att motorcykeln blir helförsäkrad.

Att köra motorcykel räknas som en säsongsgrej. Man kör oftast bara på våren och sommaren. På vintern står den nästan helt stilla. Vill man kan man då skicka in en anmälan om avställning till vägverket och då kan man få sin försäkring ändrad till en avställningsförsäkring. Då skyddar försäkringen mot bland annat stöld och skadegörelse. Man kan även teckna en tilläggsförsäkring som ger dig som förare ett extra skydd men även dina passagerare får ett extra skydd när de åker med.

Smarta tips

Alla försäkringsbolag erbjuder en viss typ av försäkring men ett tips är att kolla runt bland ett par olika innan du bestämmer dig för vilken du vill teckna. Prisena kan skilja sig åt avsevärt. Det är även en god idé att redan innan du börjar leta, ha klart för sig vad och hur du vill använda din motorcykel. Vill du köra på vintern? Hur många mil tror du att du kör under perioden? osv. Ta även reda på om du kan få vissa rabatter om du till exempel tecknar MC-försäkring och hemförsäkring i samma bolag.

Det finns en hel uppsjö med olika försäkringar för motorcyklar, och fler tillkommer hela tiden. När man delar in försäkringarna bygger det på vikt- och effektförhållandet och då delar man in motorcyklarna i sju försäkringsklasser. Till detta finns det sedan väldigt många olika specialförsäkringar man kan använda sig av beroende på hur gammal motorcykeln är, vilken typ det är, hur gammal föraren är och vart föraren bor någonstans.